HÉTTORONY FESZTIVÁL 2022

Kolozsvár – Törökvágási Református Templom

2022. május 28.

18:00 Tóthfalusi Gábor építészeti kiállítása

19:00 Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet

Ha világzenéről, illetve a folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak.

Nikola Parov már fiatal pályakezdőként, az 1980-as évek elején elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A Zsarátnok együttes alapítójaként és virtuózszólistájaként itthon és külföldön is óriási népszerűségre és elismerésre tett szert. Ennek köszönhetően lett a Riverdance Orchestra alapítója és frontembere. A világhírű Riverdance show-val évekig turnézott, majd hazatérve 2000-ben megírta a Magyar Állami Népi Együttes számára a mai napig teltházzal játszott Naplegenda című táncprodukció zenéjét, amiért Fonogram-díjat kapott.

A Liszt-díjas Herczku Ágnest kivételes tehetsége, ugyanakkor fogékonysága más, fúziós és kortárs zenei műfajok iránt a legkeresettebb és legelismertebb hazai népdalénekessé tette. Megszámlálhatatlan kiadvány és produkció fűződik a nevéhez, amelyet a szakma többek között háromszoros eMeRTon-díjjal, Kodály-és Bartók-díjjal ismert el. Tizennégy évig a Magyar Állami Népi Együttes szólistája volt, 2019-ben a MÁNE örökös tagjának választották.

A zenekar koncertjein a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multi-instrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

A rendezvény ingyenes!