HÉTTORONY FESZTIVÁL 2022

Paks - Szentlélek templom

2022. május 26.

18:30 Makovecz Imre – A Feltámadás Temploma építészeti kiállítás

19:00 Tímár Sára és zenekara: Ének a határtalanról 

Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben nyerte el a Junior Príma Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Bár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi.

Új műsoruk címe: Ének a határtalanról. Az énekesnő újabban dalszerzőként versmegzenésítéseket és népzenei feldolgozásokat készít, szerzőtársa Szabó Dániel. Olyan Weöres Sándor verseket és népdalokat gyűjtöttek egybe, aminek központi témája az örökkévalóság, harmóniakeresés, halál utáni élet, tudatosodás vagy az örök érvényű szerelem. Ezekben a témákban tükröződik az énekes előadó lelki világa és igénye a leglényegesebb életesszenciák megélésére. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi annak mondanivalóját, mindemellett a hallgatóságnak kiváló szórakozást nyújt. Hol felemel, magasba repít, hol pedig az emberi lélek mélyebb rétegeit feszegeti.
 

20:00 Kacsó Hanga és Szabó Dániel: Édes hazám, Marosszék

Székelyföld és Felső-Maros mente népzenéjének szeretete hívta életre ezt a duót, mely 2019-ben debütált a vajdasági Magyarkanizsán. Hangát rokoni szálak is kötik a Marosszéki Mezőséghez, így gyerekkorától fogva rengeteget foglalkozott a térség énekes repertoárjával. Dánielt a kiművelt stílusú, dallamszerű cimbalomjáték ragadta meg, melyet az erdélyi népzenei táborok alkalmával még idős mesterektől sikerült ellesnie.

A duó autentikus formában próbálja megragadni e változatos dialektus régies repertoárját, felhasználva Seprődi János, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László század eleji gyűjtéseit. A letisztult énekhangot a barokk csembalót idéző cimbalomjáték kíséri, illetve egészíti ki. A koncertanyag egyszerre bensőséges és kirobbanó, magasztos és egykedvű, táncos hangvételű.

A rendezvény ingyenes!