HÉTTORONY FESZTIVÁL 2022

Temesvár – Új Ezredév Református Központ

2022. május 27.

19:30 Makovecz vándorok építészeti kiállítása

20:00 Gryllus Dániel–Sumonyi Zoltán: Pál apostol – dalok Pál levelei szerint
Előadják: Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György & Első Pesti Rackák

Harmincegy éve már, hogy elhatároztuk Sumonyi Zoltán költő barátommal, hogy dalokat írunk Pál levelei alapján. Nem is gondoltam milyen nagy hatással lesz ez a tizenkét dal életem és munkásságom alakulására. 

1990-ben együttesem, a Kaláka már húsz éves volt, de mikor megszületett a Pál dalok terve, úgy éreztem ezt egyedül kell megvalósítanom, citerakísérettel fogom énekelni a dalokat, munkatársamul pedig Halmos Béla barátomat kértem fel, kísérje brácsával az énekeket. A Pál apostol c. hangversenyünket 1991-ben mutattuk be, azóta több százszor játszottuk, legtöbbször templomokban, de előadtuk színháztermekben, művelődési házakban, ifjúsági táborokban is.
Később Ferenczi György kapcsolódott hozzánk, és az előadás ebben a formában, a Rackajam muzsikusaival kiegészülve, először 2008 szeptemberében hangzott fel. Az új hangszerelés új lendületet adott az előadásnak, a kétezer éves gondolatok a majd húsz éve megfogalmazott dalokban a XXI. század elejének hangján szólalnak meg, ezzel is kiemelve az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét.

2013 tavaszán megvalósult a 13 koncertből álló turné. Ugyanebben az évben nyáron fájdalmas esemény történt, Halmos Béla meghalt. A következő alkalomra Szirtes Edina Mókust kértük fel, vegye át a brácsa szólamot. A vele közös, ismét megújult hangzás arra ösztönzött minket, harmadszor is készítsünk felvételt. Mivel a 2011-ben kiadott könyv is elfogyott, az új felvétel Süveges Gergő kiegészített kötetével együtt jelent meg 2022 húsvétjára. Nagy öröm, hogy az új könyv első bemutatói között ismét egy Makovecz épületben muzsikálhatunk Temesváron!

A rendezvény ingyenes!