HÉTTORONY FESZTIVÁL 2021

Fesztiválköszöntő

Tíz éve halt meg Makovecz Imre, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál bennünk. Ezért idén novemberben is megrendezzük tiszteletére a határokon átívelő Héttorony Fesztivált. Ez már a tizedik, aminek a programján és szervezésén majd egy éven keresztül dolgoztunk. Az eseménysorozat megtervezése során továbbra is azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához is, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk az emberek figyelmét. Így – többnyire a Mester épületeiben zajló hangversenyek mellett – építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják idén is a közönséget, melyekben bemutatkoznak olyan kortárs alkotó műhelyek, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük kiindulópontjának.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence paraszti kultúrája, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. Ennek értelmében az idei nyitókoncert a szlovéniai Lendván lesz. Azután hangsebességgel száguld a fesztivál a többnemzetiségű Kakasd, a göcseji Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak és az erdélyi Kolozsvár között. November 20-án – ahogyan minden évben szoktuk –, megkoszorúzzuk Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt. Ezen a napon született. Aznap este tartjuk majd a fesztiválzáró gálakoncertet Budapesten. A jeles nap előtt és után pedig a Héttorony kicsit Dubajba, a Világkiállítás Magyar Pavilonjába költözik. Nem véletlen talán, hogy ezt a csodálatos épületet Makovecz egyik tanítványa, fesztiválunk építészeti programjainak szerkesztője, Csernyus Lőrinc tervezte.

Rendkívüli hangversenyek és kulturális programok várhatók! A világháló segítségével megpróbáljuk néhány percre élőben összekapcsolni a helyszíneket, ezzel is erősítve összetartozásunkat.

Remélhetően idén is több alkalommal sikerül e lenyűgöző terekben különleges élményt nyújtanunk az érdeklődőknek. Szeretettel várunk hát mindenkit az eseménysorozatra!

Kiss Ferenc

művészeti vezető