HÉTTORONY FESZTIVÁL 2023

Fesztiválköszöntő

Idén is két szakaszban rendezzük meg a Makovecz Imre emlékét és szellemi hagyatékát ápoló Héttorony Fesztivált. Immár XII. alkalommal idézzük meg a mester tiszteletére a Kárpát-medence paraszti kultúráját és kollektív emlékezetét, ráirányítva a közönség figyelmet azoknak az elődöknek a munkásságára, akik a legtöbbet tettek a népművészet fennmaradásáért. Teret adva természetesen a hagyományra épülő kortárs alkotói és előadói törekvéseknek is.

Az ünnepélyes megnyitót október 20-án, Csíkszeredán, a Milleniumi templomban tartjuk meg Kozma Imre atya áldásos és megtisztelő közreműködésével. Majd még októberben – négy további emblematikus helyszínen megtartott koncert után – november közepén folytatjuk a műsorfolyamot. Egy kis ízelítő az első ciklus programkínálatából: fellép többek között a Dresch Vonós Quartet, Básits Branka és Wertetics Szlobodan, Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, valamint Lisztes Jenő, Balogh Kálmán és Szabó Dániel cimbalomművészek. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét pedig október 27-én, a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

November 17-én kezdődik a fesztivál második szakasza, amikor is Fitos Dezső társulata, Paár Julcsi, a Sarjú Banda, a Göncöl zenekar és Enyedi Ágnes lesznek a vendégeink.
A november 20.-i gálaműsor programja sem titok, a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar műsorával zárjuk a fesztivált a Hagyományok Házában.

Lesznek még építészeti előadások, kiállítások, gyermekműsorok, kézműves bemutatók, fényfestészet és kötetlen szakmai beszélgetések, no meg koccintások, közös muzsikálások is bőven. Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet.

Rendkívüli hangversenyek és kulturális programok várhatók, melyeket itt a fesztivál honlapján is nyomon követhettek.

Szeretettel várunk hát mindenkit, érezzétek jól magatokat!

Kiss Ferenc

művészeti vezető